Historie
Het verhaal van deze werf begint met de naamgenoot en grootvader van de huidige eigenaar: Piet van Opzeeland (1876-1934). Deze Piet van Opzeeland is aannemer en boer en bouwt rond 1910 een nieuw woonhuis met daarachter een werkplaats voor het timmerwerk, pal naast de koeien stal.
Deze van Opzeeland voert een gemengd bedrijf op kleine schaal: hij bouwt verschillende huizen en boerenschuren in de directe omgeving en runt daarnaast een kleine veehouderij.
Na zijn overlijden word dit bedrijf overgenomen door zijn zoon Jacobus van Opzeeland. Jaap, dan 19 jaar, richt zich volledig op het aannemersbedrijf en een oom zorgt voor de boerderij. Rond 1940 vallen de activiteiten min of meer stil: mobilisatie, diensttijd en oorlog volgen.
Direct na de oorlog huurt een zekere Gerrit de Keizer even verderop aan de Schalkwijkerweg een schuurtje bij een boer om daar 12-voets jollen te gaan bouwen. Het bedrijfje wordt op 1 oktober 1946 bij de KvK ingeschreven onder de naam Haarlemsche Jachtwerf. De zaken gaan aanvankelijk goed: een compagnon treedt toe en aannemer van Opzeeland wordt aangezocht om op het land naast de boerderij een helling met, daarop aansluitend, een loods te bouwen.
Vanaf het moment dat de helling daar is en nog voordat de loods af is, is de helling al druk in gebruik: in de jaren na de oorlog is er veel reparatie en (achterstallig) onderhoudswerk. In de loods worden kleine houten bootjes gemaakt zoals 16m2 en diverse jollen. Zo is de Haarlemsche Jachtwerf begonnen.
Gedurende de jaren dat er schepen bij de werf worden gestald hebben vele bekende schepen er onderdak gevonden en hebben er diverse restauraties plaats gevonden. Zo waren er begin 90-er jaren 5 bekende 8m’s te vinden: Pinuccia, Helen, Grace, Wyveren en Silvervingen. Verder komen Hollands Roem, Martha McGilda en Baldr al jaren hier en is Blue Bird hier gedurende bijna 20 jaar geheel opnieuw opgebouwd.
Anno 2006 vinden ‘s winters bij de Haarlemsche Jachtwerf meer dan 200 schepen een plek, waarvan ongeveer 100 binnen. Hiervan kunnen zeker zo’n 30 zeiljachten en 20 motorschepen tot de echte klassiekers gerekend worden.